Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat ongeveer 5 tot 6 procent van de bevolking narcist is. Het komt toch vaker voor dan je zou vermoeden. De cijfers liegen er niet om! Ik vind dat zelf nogal wat, dus waarschijnlijk kennen we er allemaal wel minimaal 1.

Vandaar dat ik hier toch een keer een stukje over wil schrijven.

Heb je te maken met een narcist dan zul je in het begin vaak niets merken. Vaak zijn ze heel charmant en worden juist vaak op handen gedragen door andere mensen. Ze zijn heel handig in het opsporen van jouw zwakke plekken en laten je geloven dat deze man, vrouw, collega, nieuwe vriend of vriendin geweldig is. Totdat je een poosje verder bent dan begint de verwarring.

Ik zal hieronder wat punten neerzetten waar je op moet letten bij een narcistisch persoon.


  1. In het begin zijn ze aardig en naar verloop van tijd laten ze hun ware aard zien. Iets waar je vaak je vinger niet op kunt leggen (andere mensen begrijpen je niet want die zien alleen maar dat de narcist zich zo charmant, aardig en vrijgevig voordoet)

  2. Op een gegeven moment proberen ze je te isoleren van je omgeving, en zetten mensen tegen je op.

  3. Vaak nemen ze ook geen verantwoordelijkheden, het is altijd jouw of een ander zijn schuld.

  4. Ze stoken mensen uit je omgeving op met onwaarheden over jou. Om zo meer macht over jou te krijgen -> je wordt geïsoleerd.

  5. Ze verdraaien je woorden of zeggen dat heb ik niet gezegd, en jij weet zeker van wel.

  6. Zegt het 1 en doet het ander.

  7. Gebruikt andere mensen.

  8. Vaak hebben ze al een heel verleden waarbij ze meerdere mensen om de tuin hebben geleid.

  9. Ze kunnen vandaag zeggen: ik hou van je en je bent het beste wat me overkomen is, en morgen zeggen ze: ik ga bij je weg, ik heb nooit van je gehouden. Meestal gaan ze niet weg, maar het kan zijn dat ze iets van je gedaan willen krijgen zodra je dat doet dan houden ze weer van je.

  10. Op een gegeven moment kun je aan je eigen verstand gaan twijfelen want de narcist zorgt daarvoor.


Ga bij twijfel van narcistisch misbruik op onderzoek uit, dan weet je veel sneller waar je mee te maken hebt en kun je eventueel stappen gaan ondernemen. Gelukkig zijn toch veel mensen voelsprieten aan het ontwikkelen hiervoor of ontwikkelen zich op spiritueel gebied, die sneller dit gedag aanvoelen waardoor dit al snel aan het licht komt, en je er niet in mee hoeft te gaan.